Skip to main content

Klimaatverandering is echt. We maken het op dit moment mee. De aarde warmt namelijk op en hierdoor verandert ons klimaat. Maar wat is klimaatverandering nu precies? Tij legt uit.

Klimaat of weer?
Eerst is het belangrijk om het verschil uit te leggen tussen klimaat en weer. Het weer gaat over een moment, bijvoorbeeld een dag. Het klimaat gaat over een periode van 30 jaar. Over al die jaren wordt van alle weerinformatie een gemiddelde berekend. Dat gemiddelde is het klimaat. Zo kunnen wetenschappers kijken of het klimaat verandert.

Klimaatverandering
Het klimaat verandert altijd een beetje. Maar die veranderingen gebeuren altijd heel erg langzaam. De afgelopen 150 jaar is dat anders. Het klimaat is supersnel veranderd. Dat heeft te maken met CO2. Dat is een gas dat vrijkomt als steenkool, olie en gas worden verbrand. De mens is zo’n 150 jaar geleden begonnen met dat verbranden. Bijvoorbeeld voor auto’s, het verwarmen van huizen en om machines te laten draaien. Er wordt steeds meer en meer brandstof gebruikt. De CO2 die hierbij vrijkomt blijft hangen in de lucht rondom de aarde. Daar werkt het als een soort deken. Het warmt de aarde op. 

Ontbossing
Daarnaast verdwijnen veel bossen door houtkap. Dit heet ontbossing. Ontbossing is het vernietigen van natuur om het land voor een ander doel te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het bouwen van huizen of landbouw of veeteelt. Bossen houden onze aarde gezond. Ze leveren voedsel, schoon water en medicijnen. Maar bossen beschermen ons ook als groene schild tegen klimaatverandering. Bomen nemen namelijk CO2 op. Hoe meer bomen we kappen, hoe meer CO2 er vrijkomt en hoe sneller de aarde opwarmt.

Gevolgen
Het is wereldwijd gemiddeld ruim 1 graad warmer dan in de periode 1850 – 1900. Dit lijkt weinig maar de gevolgen hiervan worden steeds meer zichtbaar. Hoe warmer het wordt, hoe groter de gevolgen. Iedere 0,1 graden telt voor de toekomst. Klimaatonderzoekers zeggen dat de huidige opwarming van ruim 1 graad is niet meer terug te draaien is. Maar opwarming boven de 1,5 of 2 graden is nog wel te voorkomen. Er is dus hoop. Als het lukt om nog meer opwarming te voorkomen worden de nadelige gevolgen minder groot.  

Lees meer over de gevolgen.

Bronnen: Milieu Centraal & NOS