Skip to main content

Wil je echt duurzaam leven in 2022?
Met deze vijf voornemens maak je het verschil:

Maak je tuin groener
Tegels eruit, boom erin. Met groen in jouw tuin help je om wateroverlast te verminderen. Bomen vangen water op en in een groene tuin kan regenwater makkelijk wegzakken. En meer groen in je tuin zorgt voor verkoeling tijdens hete zomerdagen.

Koop minder
Denk twee keer na voor je iets koopt. Of het nu kleding, voedsel, cosmetica of andere spullen zijn. Vraag je altijd af: “heb ik dit echt nodig?”. En geef in plaats van iets nieuws te kopen, een tweede kans aan tweedehands voorwerpen.

Ga voor lokale productie
De meeste groenten en fruit kun je het hele jaar door kopen in de supermarkt. Toch is het beter om te kiezen voor lokale producten. De reden dat je het hele jaar door kunt kiezen uit allerlei soorten groenten en fruit is namelijk niet klimaatvriendelijk. Er wordt veel in verwarmde kassen gekweekt of per vliegtuig of vrachtwagen naar Nederland gebracht. Deze groenten en fruit hebben dus een aardige afstand gelegd. Naast dat er vitaminen en mineralen verloren gaan, is dit ook niet bepaald milieuvriendelijk.

Vleesvrije dagen
De impact van vlees op het milieu is groot. De enige manier om dit tegen te gaan is minder vlees eten. Nog niet toe aan volledig vegetarisch eten? Probeer dan een paar vleesvrije dagen per week, dat scheelt al enorm.

Neem vaker de fiets
Als fietser stoot je geen schadelijke stoffen uit. Je bent dan een stuk milieubewuster bezig dan wanneer je de auto, motor, scooter of het openbaar vervoer pakt. En dat niet alleen, je verbrandt ook nog eens flink wat calorieën. En wist je dat onderzoekers van de Clemson University in de VS onderzoek deden naar het geluksgevoel onder fietsers? Conclusie: fietsers zijn gelukkiger dan weggebruikers van andere vervoersmiddelen.