Skip to main content

Vandaag, woensdag 28 september, worden de vloedschotten in Dordrecht door de gemeente en het waterschap getest. Dit zijn grote platen van ongeveer een halve meter hoog die de historische binnenstad beschermen bij extreem hoog water. Dit testen wordt steeds belangrijker door de stijgende zeespiegel. Om daar even bij stil te staan kondigt het Tij Festival vandaag de eerste kunstwerken aan. Deze werken vertellen een belangrijk verhaal, het verhaal van klimaatverandering. 

Weerstation
Verschillende kunstenaars zijn uitgenodigd om speciaal voor het Tij Festival een werk te ontwikkelen.
De kraanbaan op de Staart is het decor voor een grote video-installatie. Voormalig kunstenaarscollectief Blauwe Uur ontwikkelt hier een abstract weerstation. Het werk bestaat uit licht, geluid en videoprojecties op de constructie van de Kraanbaan. Door gebruik te maken van realtime data als windsnelheid, temperatuur en luchtdruk verandert het kunstwerk terwijl je ernaar kijkt. 

Omgang met water
Op het Otto Dickeplein verbeeldt een interactieve waterinstallatie onze omgang met het water. Hier zorgt een kunstmatige delta voor een spel van bewegend water en licht. Ga zelf met vloedschotten en zandzakken aan de slag en verander de loop van het water. Kunstenaar Alaa Minawi laat tijdens het festival bestaand werk zien. Waar klimaatverandering voor sommigen een abstract iets is, worden anderen wereldwijd al geconfronteerd met de gevolgen van een stijgende zeespiegel. Zijn zes levensgrote figuren verbeelden een familie op de vlucht gloeiend in het donker. 

Klimaatverandering
Met lichtprojecties en kunstwerken vertelt het Tij Festival donderdag 17 t/m zondag 20 november een belangrijk verhaal. Het verhaal van klimaatverandering. De kunstenaars geven je met hun fantasie een kijkje in het verleden en laten je nadenken over de toekomst van het eiland. Laat je verbazen door bijzondere verhalen en voel, hoor en bekijk eigenwijze kunstwerken en videoprojecties. Ontdek Dordrecht zoals je het nog nooit eerder zag.