Skip to main content

Het klimaat is onomkeerbaar veranderd door invloed van de mens. Er moet direct op wereldwijde schaal actie worden ondernomen om de opwarming van de aarde te verminderen. Maar er is ook een klein sprankje hoop: het is nu nog mogelijk om het klimaat te stabiliseren, als de CO2-uitstoot op korte termijn enorm omlaag gaat.
Dat is de conclusie van het invloedrijke nieuwe klimaatrapport van het IPCC, de organisatie van de Verenigde Naties die onderzoek naar klimaatverandering verzamelt.

Veel vaker hoog water
De klimaatverandering is volgens het rapport nu al te merken: sinds 1950 zijn er meer hittegolven, meer hevige regen, meer cyclonen en meer weer dat tot natuurbranden leidt. De zeespiegel is in ruim honderd jaar bovendien met 20 centimeter gestegen. Bovendien gaan deze veranderingen steeds sneller naarmate de temperatuur op aarde verder stijgt. Kustgebieden als Nederland krijgen daardoor vaker te maken met overstromingen, en die zijn ook nog eens heviger. Extreme omstandigheden die vroeger eens in de honderd jaar voorkwamen, kunnen aan het eind van deze eeuw ieder jaar gebeuren.

Niet te laat
Toch besluit het rapport met een hoopvolle noot. “Menselijk handelen kan de toekomstige koers van het klimaat nog steeds bepalen”, schrijft het IPCC. Eurocommissaris Timmermans, die verantwoordelijk is voor het klimaatbeleid van de Europese Commissie, spreekt van de dringende noodzaak om in te grijpen. “Het is niet te laat om het tij te keren, maar alleen als we nu daadkrachtig en gezamenlijk optreden.”

Bron: NOS en RTL Nieuws