Het Weerstation

Blauwe Uur

Kraanbaan

Het Weerstation

Hoe verbeeld je zowel de kracht van de natuur als de kracht van de mens en wetenschap? Om daar een antwoord op te geven ontwikkelde Blauwe Uur een abstract weerstation. In tijden van klimaatverandering en overvloed aan data komen we als mens steeds meer te weten over het klimaat en haar geheimen. Volgens Blauwe Uur is de ontwikkeling van de wetenschap zowel de oorzaak als oplossing van het klimaatprobleem. Dit spanningsveld is de inspiratie voor deze installatie.

Voor het werk focust Blauwe Uur op elementen die sterk verband houden met het weer en het water. Denk aan golfslag, wind, temperatuur en getijden. Door gebruik te maken van realtime data uit de omgeving van de kraanbaan verandert het monument naar een soort abstract weerstation. Onder andere windsnelheid, temperatuur en luchtdruk hebben direct invloed op kleur, ritme, contrast en volume van het werk. 

De installatie van Blauwe Uur bestaat uit licht en videoprojecties op de constructie van de Kraanbaan. Een soundscape ondersteunt de beeldende elementen voor een immersieve ervaring van de installatie. Door de grootsheid van de kraanbaan is het werk goed van een afstand te bewonderen, maar we nodigen je ook uit het werk van dichtbij te ervaren en er onderdeel van te worden.

Blauwe Uur

Blauwe Uur is een kunstenaarscollectief dat bestaat uit scenograaf Andrea Dröes (1985), licht- en videokunstenaar Jurjen Alkema (1976), en grafisch ontwerper en animator Jos Agasi (1964). Samen maken Dröes, Alkema en Agasi (audio)visuele ervaringen waarmee ze een ruimte of omgeving transformeren tot hun geheel eigen, poëtische wereld. Hun videoprojecties, die ze altijd maken voor een specifieke locatie, zijn meestal buiten te zien tijdens culturele festivals en andere evenementen.

blauweuur.nl

Blijf op de hoogte van Tij Festival

Ontvang maandelijks het laatste nieuws. Afmelden is simpel, maar dat doet bijna niemand.