Het Weerstation

Andrea Dröes en Jurjen Alkema

Kraanbaan

Het Weerstation

Dankzij de overvloed aan data komen we als mens steeds meer te weten over het klimaat en haar geheimen. Volgens  Andrea, Jurjen en Jos, van voormalig kunstenaarscollectief Blauwe Uur, is de ontwikkeling van de wetenschap zowel de oorzaak als oplossing van het klimaatprobleem. Dit spanningsveld is de inspiratie voor deze installatie die zowel de kracht van de natuur als de kracht van mens en wetenschap verbeeldt.

Voor het werk is gekeken naar elementen die invloed hebben op het weer en water. Denk aan golfslag, wind, temperatuur en getijden. Door gebruik te maken van realtime data uit de omgeving van de kraanbaan verandert het monument naar een soort abstract weerstation. Onder andere windsnelheid, temperatuur en luchtdruk hebben direct invloed op kleur, ritme, contrast en volume van het werk. 

De installatie bestaat uit licht en videoprojecties op de constructie van de Kraanbaan. Een soundscape ondersteunt de beeldende elementen voor een immersieve ervaring. Door de grootsheid van de kraanbaan is het werk goed van een afstand te bewonderen, maar we nodigen je ook uit het werk van dichtbij te ervaren en er onderdeel van te worden.

Andrea Dröes en Jurjen Alkema

Blauwe Uur was het collectief van scenograaf Andrea Dröes, licht- en videokunstenaar Jurjen Alkema, en grafisch ontwerper en animator Jos Agasi. Per november 2021 is het collectief opgehouden te bestaan. Samen maakten ze (audio)visuele ervaringen waarmee ze een ruimte of omgeving transformeren tot hun geheel eigen, poëtische wereld. Voor Tij Festival ontwikkelen Andrea en Jurjen samen het Weerstation.

blauweuur.nl

Blijf op de hoogte van Tij Festival

Ontvang maandelijks het laatste nieuws. Afmelden is simpel, maar dat doet bijna niemand.